Verhuurvergunning opkoopbescherming

Als koper van een woning met een WOZ-waarde tot € 405.000,- mag u de woning niet verhuren. Met deze regel wordt voorkomen dat beleggers veel betaalbare huizen opkopen. En er nauwelijks koopwoningen overblijven voor woningzoekenden.
Soms mag verhuren wel, dan heeft u wel een vergunning nodig. Verhuren mag: aan uw familie, een woning tijdelijk verhuren, of woonruimte verhuren die bij een winkel, kantoor of bedrijf hoort.

Wat u moet weten

  • Opkoopbescherming geldt alleen voor woningen die na 11 mei 2023 gekocht zijn. Een woning die u al eerder heeft gekocht, mag u wel verhuren.
  • Er wordt gekeken naar de WOZ-waarde op het moment van inschrijving bij het kadaster. De inschrijving gebeurt meestal binnen 24 uur na het tekenen van de koopakte. De WOZ-waarde van uw woning vindt u in het WOZ-waardeloket(link is extern).
  • Ook als de vorige eigenaar de woning met een verhuurvergunning verhuurde, vraagt u een nieuwe verhuurvergunning aan.
  • Koopt u een woning waar huurders al meer dan 6 maanden in wonen zonder verhuurvergunning, dan hoeft u geen verhuurvergunning aan te vragen.
  • Voor verhuur aan familie geldt: u mag alleen verhuren aan de ouders en kinderen van u en uw partner en de partners van uw kinderen (1e-graads familie). En aan de grootouders, kleinkinderen, broers en zussen van u en uw partner en de partners van uw broers en zussen (2e-graads familie). Als bedrijf mag u geen woning in eigendom verhuren aan familie.
  • Tijdelijke verhuur (maximaal 1 jaar) mag alleen als u minstens 1 jaar zelf in de woning hebt gewoond.
  • Verhuren van woonruimte die hoort bij een winkel, kantoor of bedrijf.

Verhuurvergunning voor woningcorporaties

Een woningcorporatie mag verhuren zonder verhuurvergunning.

Na uw aanvraag

Als uw aanvraag compleet is, hoort u binnen 8 weken of u de vergunning krijgt. Als er meer tijd nodig is om onderzoek te doen, komen hier nog maximaal 6 weken bij. In dat geval neemt de gemeente contact met u op.

Kosten

De verhuurvergunning opkoopbescherming kost € 438,60. U betaalt ook als we uw aanvraag afwijzen.

Bron: www.Breda.nl (Gemeente Breda)

 

Heeft u vragen? Neem contact met ons op!

Bel ons of vul het contactformulier in.

+31 76 522 39 28

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×