Huizenkopers laten steeds vaker het voorbehoud van financiering uit hun koopcontract halen om zo een grotere kans te hebben om een woning te kopen, blijkt dinsdag uit een rondvraag van BNR bij hypotheekadviseurs, makelaars en Vereniging Eigen Huis (VEH). Die voorwaarde geeft kopers de tijd om een hypotheek te garanderen en beschermt hen als dit onverhoopt niet lukt.

Het schrappen van het voorbehoud van financiering kan grote gevolgen hebben. Als het kopers niet lukt om een financiering rond te krijgen, dan kan een boete van zo’n 10 procent van de koopsom worden opgelegd.

Krapte op de woningmarkt en concurrentie tussen woningzoekers zijn redenen waarom kopers in de meeste gevallen afzien van de bescherming. “Mensen nemen bewust dat risico. Ze geven dat voorbehoud op omdat ze anders geen kans maken”, zegt Hans André de la Porte van VEH.

“Als je meerdere keren naast een huis grijpt, dan word je wanhopig en verleg je je grenzen”, zegt Martin Hagedoorn van de Hypotheekshop tegen BNR. “Dat is een enorm risico omdat de koop op zo veel aspecten fout kan gaan.”

Hagedoorn schat dat huizen in de Randstad inmiddels in 60 tot 80 procent van de gevallen zonder het voorbehoud van financiering worden verkocht. Dit gebeurt voornamelijk bij huizen tot 400.000 euro.