Huiseigenaren verhogen massaal hypotheek voor verbouwing

Wat al bleek uit verkoopcijfers van bouwmarkten en anekdotes van aannemers wordt nu ook ondersteund door hypotheekcijfers. Liefst 14.000 huishoudens vroegen het laatste kwartaal bij hun geldverstrekker een hogere lening aan om een verbouwing te kunnen financieren, 41 procent meer dan een jaar eerder.

Dat blijkt uit cijfers van Hypotheken Data Netwerk (HDN), dat zo’n 80 procent van de Nederlandse hypotheekaanvragen registreert. Er werden opnieuw bijzonder veel hypotheken aangevraagd en overgesloten naar een andere aanbieder. Dat heeft vooral te maken met de historisch lage rente die naar vermoeden z’n dieptepunt heeft bereikt.

In het derde kwartaal van 2020 registreerde HDN 118.555 hypotheekaanvragen, 15 procent meer dan in dezelfde periode vorig jaar (102.622). Een fors niveau, maar nog niet zoveel als in het tweede kwartaal, toen een record werd verbroken met 145.940 aanvragen

Starters actief

Bijna twee derde van de aanvragen was het afgelopen kwartaal bedoeld voor de aankoop van een woning en ruim een derde betrof oversluitingen of een tweede hypotheek. Net als uit gegevens van het Kadaster blijkt dat er meer woningen worden verkocht dan een jaar eerder (groei van 10 procent). De Hypotheker constateerde dat vooral starters erg actief zijn op de kopersmarkt nu ze hun slag kunnen slaan. Mogelijk ten koste van doorstromers en beleggers, die wat voorzichtiger zijn geworden.

Bron: AD.nl

Heeft u vragen? Neem contact met ons op!

Bel ons of vul het contactformulier in.

+31 76 522 39 28

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×