Een woning erven

Wanneer het mogelijk is, adviseren wij u de tijd te nemen om de woning op te ruimen, voor te bereiden op de verkoop. Het opruimen is vaak een emotionele aangelegenheid. Onderstaand treft u stapsgewijs een aantal zaken aan die in het proces aan de orde zullen komen.

Wie zijn de erfgenamen? Mogelijk is er een testament. Is er een testament aanwezig? Indien dit niet bij u bekend is, kunt u naar een notaris gegaan. De notaris kan via het Centraal Testamentenregister uitzoeken of er testament is. Hier staat vermeld hoeveel erfgenamen er zijn (en wie eventueel de executeur testamentair is). Wanneer er geen testament aanwezig is bepaalt het erfrecht wie de erfgenamen zijn en hoeveel zij erven.

Verklaring van erfrecht. Als er duidelijk is, wie het huis heeft geërfd dan is het een vereiste om een verklaring van erfrecht te regelen. Dit kan bij de notaris. Met een verklaring van erfrecht kun je namelijk verder.

Is er een hypotheek/overlijdensrisicoverzekering? Wanneer er nog een hypotheek op de woning aanwezig is dan dienen de betalingen door te gaan. Mocht er sprake zijn van  een Vereniging van Eigenaars dient de maandelijkse bijdrage te worden doorbetaald. Wanneer er een overlijdensrisicoverzekering aanwezig is, bestaat de mogelijkheid dat de lopende hypotheek volledig of deels wordt afgelost.

Wilt u de woning verkopen? Nodig de makelaar uit voor een vrijblijvend verkoopadvies. U ontvangt van de makelaar een advies wat betreft een advies vraagprijs en verwachte opbrengst. Tevens kan er een verkoopplan / planning worden gemaakt. Uiteraard worden de makelaarswerkzaamheden en kosten besproken. Ook geeft de makelaar u tips over de presentatie van de woning (ingericht, niet ingericht met meubilair) en bijvoorbeeld de tuin alsmede suggesties voor het opstellen van een energielabel (of eventuele bouwkundige keuring).

Energielabel? Bij afwezigheid van een energielabel: dient er een definitief energielabel te worden aangevraagd. U kunt via www.ep-online.nl checken of er een definitief energielabel rust op de woning. Een definitief energielabel heeft een geldigheidsduur van 10 jaar.

‘Niet bewoond clausule’? Omdat u als erfgenaam niet op de hoogte bent van alle feitelijke zaken, wordt er een koopovereenkomst met een ‘niet bewoond clausule’ opgenomen. Een verkoper moet bij de verkoop van een woning zowel in de vragenlijst als in de koopovereenkomst een aantal zaken over de woning verklaren. Dit gaat om eigenschappen die het woning wel (of niet) bezit, en dan met name bouwkundige eigenschappen. Je kunt je voorstellen dat een verkoper die zelf niet in de woning heeft gewoond niet of niet volledig op de hoogte is van deze informatie.

Indien er geen executeur testamentair is dienen alle erfgenamen akkoord te zijn bij het in verkoop geven de woning en uiteindelijk gezamenlijk ook akkoord te zijn met de uiteindelijke koopsom en voorwaarden.

Mocht u overwegen de woning te verhuren dan kan daar over worden gesproken en advies worden gegeven zodat u kunt bekijken of dat tot de mogelijkheden behoort en een juiste afweging maken.

Erfbelasting? De erfbelasting wordt berekend over de WOZwaarde van de woning (min de eventuele hypotheek).

Wanneer u de woning gaat verkopen, zou de erfbelasting kunnen betalen uit de opbrengst van de woning.

Wij begeleiden u als erfgenaam of als executeur testamentair op professionele wijze. Wij ontzorgen u graag in het hele proces en staan u graag met advies bij!  Uiteraard zullen wij ons uiterste best doen om het beste resultaat voor u te behalen. Een vrijblijvend advies kan altijd plaats vinden, ook als u nog geen besluit heeft genomen over de verkoop dan wel heeft besloten de verkoop over een nog te bepalen periode te koop aan te bieden.

 

Heeft u vragen? Neem contact met ons op!

Bel ons of vul het contactformulier in.

+31 76 522 39 28

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×